GASTRONOMIA

Poniżej prezentujemy zgłoszenie w kategorii GASTRONOMIA, w konkursie
„Najlepszy produkt Turystycznej Podkowy 2024”

Bistro Pierożek Ewelina Gołąb, adres: ul. Jana Pawła II 38, 32-447 Siepraw

Rodzinne przedsiębiorstwo działające od 2019 roku, oferujące przede wszystkim ręcznie robione pierogi, a także uszka z grzybami, krokiety, domowe przetwory oraz dania obiadowe.

W ofercie znajdziemy między innymi:

– pierogi: ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem i mozzarellą, wiejskie,

z jagodami, z serem, z serem i malinami, z serem i wiśniami oraz z truskawkami

– domowe przetwory: kompoty, dżemy, syrop z mniszka lekarskiego, pastę paprykową.

Bistro Pierożek zaprasza w szczególności na tradycyjnie, ręcznie lepione pierogi z mięsem lub ruskie.
Do ich produkcji wykorzystywane są naturalne produkty o wysokiej jakości.

 

Sklep „U Kozy” s.c. ul. Wincentego Witosa 4a, 32-410 Dobczyce

Sklep „U Kozy” to sklep garmażeryjno – spożywczy. Można tu kupić świeże sałatki, wędliny, śniadania, ciasta, desery, pieczywo. Właściciele sklepu w szczególności chcą pochwalić się zielonymi kokosankami – szpinakowym ciastem w kremie z nutą białej czekolady oraz kokosie. Jest to autorski pomysł Państwa Pachacz na coś słodkiego, a zarazem zdrowego. Kokosanki dostępne tylko w sklepie „U Kozy”.

 

„Specjały Babci Janiny” Krzysztof Jasek, Lipnik 101, 32-412 Wiśniowa,
punkt sprzedaży Wiśniowa 123,
32-412 Wiśniowa (Rynek)

Pierogi oraz wyroby garmażeryjne tworzone od 2012 roku na podstawie receptury babci Janiny, osoby bliskiej właścicielom firmy. Wszystko na naturalnych składnikach, bez ulepszaczy. Obecnie przedsiębiorstwo prowadzi sprzedaż swoich produktów w dwóch lokalizacjach.

W planach jest dalszy rozwój ich działalności, w tym między innymi utworzenie miejsca, w którym będzie można spróbować ich specjałów.

W bogatej ofercie znajdziemy m.in. pierogi w wielu odsłonach:

 – z mięsem, ruskie, z kapustą i grzybami ze szpinakiem, z oscypkiem oraz na słodko

z jagodami, truskawkami i ze słodkim serem,

– pyzy, uszka, kopytka, krokiety i gołąbki.

 

Restauracja Grzybek Karolina Gorzelany, Piotr Gorzelany
Stróża 389, 32-431 Stróża

Restauracja Grzybek założona została przez Grażynę Gorzelany w 1980 roku. Wybór miejsca był nieprzypadkowy. Doskonałe położenie przy trasie do Zakopanego od lat sprzyja prowadzeniu restauracji. Restauracja słynie z pięknego ogrodu będącego po dziś dzień królestwem i pasją założycielki. Od momentu powstania restauracja Grzybek jest nieodłączną częścią historii rodziny Gorzelanych.
W lipcu 1980 roku „Grzybek” zostaje otwarty jako pełnoprawna restauracja. Założony przez p. Grażynę Gorzelany nowo otwarty lokal gastronomiczny z dnia na dzień staje się regionalnym fenomenem. Przez kolejne kilka lat była to jedyna restauracja na trasie z Krakowa do Zakopanego.

 

ZACHĘCAMY DO GŁOSOWANIA link lub link