Poniżej prezentujemy zgłoszenie w kategorii PRODUKT LOKALNY,
w konkursie „Najlepszy produkt Turystycznej Podkowy 2024”
„PASIEKA POD DĘBAMI”
TOMASZ MATYS _MIODY I ŚWIECE Z NATURALNEGO WOSKU PSZCZELEGO
Miody pozyskiwane z pasiek:
– wiosenny z mniszku rzepaku, akacji
– lipowy
– mix: kombinacja wszystkich miodów (po przeglądzie rocznym)
– świece z naturalnego wosku pszczelego
Pasieka „Pod Dębami” została założona w 1964 r.,
kiedy to Stanisław Matys zakupił pierwszy ul.
Następnie do 2000 r. pasiekę prowadził Marian Matys, który był zrzeszony w krakowskim Kole Pszczelarzy
i Ogrodników . Kolejno przejął ją Andrzej Matys i przekazał swoim synom Tomaszowi i Mateuszowi, którzy opiekują się nią od 2018 r. Tomasz należy do koła myślenickiego, który jest oddziałem Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Krakowie. Największą ilość pni pasieka posiadała w 2002 r., gdzie było ich 32. Obecnie jest ich 25 sztuk
Lody Dudzik
Rynek 31, Dobczyce
rok założenia 1971 Nasza lodziarnia…
…to na pewno wspomnienia z dzieciństwa dla wielu osób, które przychodziły do nas z rodzicami, a teraz przychodzą ze swoimi dziećmi. I dla tych, którzy trzydzieści lat temu wagary spędzali właśnie tu. To ten sam niezmienny smak od prawie 50 lat. Nasza lodziarnia to rodzina. To przywiązanie do receptury naszej babci
i niezapominanie o niej, a jej rozwijanie. To również produkowane na bieżąco lody, których nigdy nie magazynujemy i nie sprzedajemy ponownie. To możliwość spróbowania smaków, przed ich zakupem.
To również charakterystyczna lokalizacja, brązowe schody i widok na pomnik Św. Floriana. Nasza lodziarnia
to miejsce, z którym utożsamiają się mieszkańcy, pamiętający początki jej działania; cztery podstawowe smaki
i głębokie, stare, okrągłe kubły na lody.
Nasza lodziarnia to przede wszystkim nasi klienci. Ludzie, którzy niezależnie od tego czy niebo rozświetla słońce, czy błyskawice, zawsze przychodzą na lody. To konkursy, na zmieszczenie największej ilości gałek
w andrucie (aktualny rekord to 17). To mieszanie wszystkich smaków w jednej gałce, tak aby powstały tęczowe lody dla dzieci.. i nie tylko. To dziadkowie z dwoma wnuczkami, które kochają lody o smaku mango. To kierowca ciężarówki, który na pace wozi rower i w czasie rozładunku codziennie rano na nim do nas przyjeżdża. To pan, który przychodzi po pracy i prosi sprzedawcę o trzy losowe gałki. To klienci, którzy co weekend proszą
o zapakowanie masowych ilości lodów na wynos. To również turyści zza granicy; Niemiec, Francji i Anglii, których dziadkowie polecili im naszą firmę. To również śmiech i żarty, między innymi z tego, że smak który chwilowo się skończył i jest dorabiany, jest tym najbardziej przez wszystkich pożądanym.
Nasza lodziarnia to wreszcie duma z tego, że możemy sprawiać tyle radości! Zapraszamy do Dobczyc!
JABŁKO Z RACIECHOWIC Spółdzielnia Ogrodnicza Grodzisko, Raciechowice 327
Spółdzielnia Ogrodnicza, istniejąca na rynku sadowniczym od roku 1995. Powstała, by dbać
o to co polskie i dobre. Ciągle się rozwija, jednocześnie pielęgnując bogatą tradycję i 200 – letnią historię owoców z ekologicznej ziemi raciechowickiej. Oferuje soczyste, pyszne i słynne w całej Małopolsce Jabłka
z Raciechowic. Ich wyjątkowe walory to zasługa lokalizacji sadów na południowym obszarze Beskidu Wyspowego z dobrą glebą, specyficznym mikroklimatem górskim i występującymi dużymi różnicami temperatur pomiędzy dniem a nocą. To wszystko powoduje, iż jabłka mają doskonałe wybarwienie, soczystość, kształt, zapach oraz niepowtarzalny smak. Poza jabłkami w ofercie spółdzielni znajdują się 100% naturalne tłoczone ze świeżych owoców pyszne soki, do których produkcji wybierane są tylko dojrzałe i soczyste owoce. Wysoką jakość produktów potwierdzają liczne certyfikaty.
Spółdzielnia oferuje następujące odmiany jabłek: Ligol, Idared, Jonagored, Golden delicious, Gala, Eliza, Champion, Gloster, Red Jonaprince, Rubn, Lobo, Beni Shogun (fuji).
Z kolei w ofercie soków znajdziemy: sok jabłkowy, sok jabłkowo – porzeczkowy, sok jabłkowo – marchwiowy, sok jabłkowo – aroniowy i sok jabłkowo – gruszkowy.
Jabłko z Raciechowic
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-04-24 W kategorii Warzywa i owoce
w województwie woj. małopolskim
Wygląd: Kolor charakterystyczny dla poszczególnych odmian, o dużym znaczeniu wybarwienia, przechodzi od żółtego przez ciemnoczerwony do bordowego. W przekroju miąższ biały lub kremowy o przyjemnym, aromatycznym zapachu i smaku.
Kształt: Kształt związany z daną odmianą, na co wpływ ma również specyficzny mikroklimat gminy Raciechowice. Kształt większości jabłek – okrągły lub zbliżony do okrągłego, tylko kilka gatunków np. gloster ma kształt podłużny podobny do elipsowatego.
Rozmiar: W przypadku jabłek występuje ich kalibracja – trzy standardowe kalibracje, mierzone jako średnica jabłka to: + 6,5 cm, 7-7,5 cm, + 7,5 cm (największe okazy mają nawet 12-13 cm średnicy i ważą ok. 0,70 kg).
Barwa: Kolor większości jabłek deserowych – żółto-czerwony lub bordowo-czerwony. W przekroju – miąższ
w kolorze kremowym lub białym.
Konsystencja: Konsystencja ścisła, po przekrojeniu miąższ soczysty i wilgotny. Jabłka typu jonagold, janagored przy dłuższym leżakowaniu w przechowalni wytwarzają śliską i twardą w dotyku powłokę w celu nawilżenia skórki jabłka – jest to zjawisko naturalne i występuje tylko wtedy, gdy jabłko jest przechowywane w odpowiednich warunkach, co ma wpływ na jego zapach i smak.
Sady jabłoniowe z terenu Raciechowic położone są na obszarze Beskidu Wyspowego. Owoce dojrzewają w ostrzejszym klimacie podgórskim i przez odpowiednie nasłonecznienie na stokach południowych otrzymują swoisty smak i wybarwienie. Wpływ na wyjątkowy smak jabłek z Raciechowic mają duże różnice temperatur pomiędzy nocą a dniem. Ze względu na warunki klimatyczne, które są tu bardzo dobre oraz specyficzny mikroklimat górski, jabłka mają wyjątkowy smak, jędrność i zapach.
Tradycja:
Sadownictwo raciechowickie ma bardzo długą tradycję. Sady na terenie gminy Raciechowice zostały wymienione już w I połowie XIX wieku. W zapisach właściciela dworu Komorniki pana Finka z 1830 roku znajduje się informacja o sprowadzeniu drzew owocowych z Królewca. Najstarsi mieszkańcy gminy pamiętają przekazy swoich dziadków oraz same ogrody z nasadzeniami drzew owocowych w dużych gospodarstwach rolnych. Gospodarstwa takie nazywano „sadami”. W dworach rodzin Bujwidów i Roupertów z Raciechowic
i Czasławia grunty były obsadzane drzewkami jabłoni w odmianach Kalinka Czerwona, Kulon, Cezar Wilhelm, Gołąbek oraz Landsberska. Sadzono również wiśnie, grusze, morwy białe i czarne. Pionierzy sadownictwa sadzili pestki owoców jabłek, aby po wyrośnięciu drzewka można je było zaszczepić. Drzewa jabłoni charakteryzowały się bardzo dużą wysokością. Trzeba było wiązać trzy drabiny, aby zebrać owoce. Jabłka wywożono wozami i sprzedawano je w Krakowie, Wieliczce i w Zakopanem. Jabłka z dworów były pakowane pojedynczo w serwetki lub papierki i wysyłane do Wiednia. Część owoców przeznaczono na susz, marmoladę
i powidła. W pamiętnikach rodziny Banachów z miejscowości Mierzeń znajdujemy umowy z 1947 roku, kiedy to ówczesny właściciel zamówił 200 sztuk drzewek owocowych.
Jabłka z terenu gminy Raciechowice kolportowane są za pośrednictwem Spółdzielni Ogrodniczej Grodzisko,
a także w sposób indywidualny przez poszczególne gospodarstwa sadownicze. Można je spotkać w sklepach
i na placach targowych Małopolski.
Serowarnia Pod Raciczką, Kwapinka 31
Mleko i sery kozie
Sery tradycyjne i oryginalne, w tym Borówkowy Song, Malinowy Król, Porzeczkowy Twist, sery wędzone, kozia Ricotta i kozia Feta, sery pleśniowe, ser z orzechami, karmelem i wanilią oraz wiele innych wariacji na temat kozich produktów mlecznych
Serowarnia Pod Raciczką to mecenas kozich wyrobów mlecznych. Mleko, jogurty, a przede wszystkim sery
o niepowtarzalnym smaku i aromacie, z niezwykle oryginalnymi dodatkami i metodami produkcji bazującymi na tradycji (sery wędzone) oraz nawiązującymi do kulinariów południowej części Europy (feta, ricotta) – to tylko wstęp do niezwykle bogatej oferty tego miejsca. Świeżość, bliskość natury, szczęśliwe zwierzęta – czynniki te decydują o wysokiej jakości produktów serowarni.
Sprzedaż realizowana jest w ramach rolniczego handlu detalicznego, bezpośrednio w sklepie
lub wysyłkowo, po złożeniu zamówienia.
Żar z Pieca Piotr Papież – Poznachowice Górne 111 – Chleb Wiejski
Wielopokoleniowa piekarnia rodzinna, wcześniej stanowiąca tzw. kuchnię przydomową, która od 3 lat funkcjonuje jako firma. W ich ofercie znajdziemy pieczywo wiejskie na zakwasie – naturalne i ekologiczne,
bez polepszaczy, oparte na tradycyjnej rodzinnej recepturze i wypiekane w piecu chlebowym opalanym drewnem. Zachowuje ono dłużej świeżość i smakuje, jak chleby, które dawniej wypiekały nasze babcie.
To przede wszystkim pieczywo pszenne i pszenno- razowe, chleby wiejskie z czarnuszką lub bez, a także podpłomyki i bułki pszenne. Do ich wyrobu używane są między innymi produkty z własnego gospodarstwa,
jak również od lokalnych dostawców. Piekarnia jest znana ze swojej działalności charytatywnej, przekazując swoje wyroby na liczne aukcje i wydarzenia charytatywne.
Chleb produkowany w tradycyjny sposób z naturalnych najwyższej jakości składników bez polepszaczy
i spulchniaczy.
WIŚNIOWSKI ROGALIK Z WIŚNIAMI
Koło Gospodyń Wiejskich w Wiśniowej, Wiśniowa 320
Wiśniowskie rogaliki od lat promują nasza gminę, uświetniając lokalne uroczystości. Robią je lokalne gospodynie z najlepszych produktów wytwarzanych w lokalnych gospodarstwach. Wiśniowe nadzienie
z lokalnych sądów i przydomowych ogrodów wykorzystywane do produkcji lokalnej nalewki, w końcowym etapie trafiają do drożdżowych puszystych rogali. Jest to produkt lokalny.
Od dziesiątków lat pieczone według receptur naszych babć i matek uświetniają stoły na lokalnych imprezach, piknikach , odpustach , stanowiąc swoisty produkt regionalny tematycznie związany z naszą miejscowością.
SMALEC PCIMSKI – KGW w Pcimiu
Smalec pcimski jest wyjątkowy, ponieważ poza głównym składnikiem, jakim jest słonina, cała tajemnica tkwi pozostałych dwóch, sekretnych, składnikach. Zawiera witaminy z grupy B, a także witaminy: PP, A, D, E. Znajdują się w nim również minerały: fosfor, magnez czy żelazo. Smalec często stosowany był w medycynie ludowej, a niegdyś wykorzystywano go również w kuchni. Smalec pcimski jest najlepszy na pajdzie chleba
z ogórkiem małosolnym lub jako omasta do pierogów.
Lokalne produkty spożywcze to nie tylko symbol danego regionu, ale nośnik smaku przekazywanego z pokolenia na pokolenie. To historia zaklęta w kulinariach, które dziedziczymy wraz z przekazywanymi od babć i dziadków przepisami. Smalec Pcimski to przysmak o wyjątkowej recepturze, niepowtarzalny i sekretny,
jedyny w swoim rodzaju.
CHRZANÓWKA – Koło Gospodyń Wiejskich w Tenczynie
Wyjątkowa zupa przygotowywana według najstarszych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Przygotowuje się z okazji Wielkanocy, ale stanowi też niezwykle smaczna i zdrową potrawę prezentowaną przez KGW Tenczyn na stoiskach kulinarnych. Wykonywana jest z produktów lokalnych, w pełni ekologicznych.
Kapuśniaczek w kierpcach – Koło Gospodyń Wiejskich „Zagórzanie” z Lubnia
Pyszne kapuśniaczki według przepisu opracowanego przez Członkinie KGW „Zagórzanie”. Wykonane
z produktów lokalnych, ekologicznych. Stanowią wyjątkowo smaczny produkt, który cieszy się powodzeniem na stoiskach kulinarnych prezentujących tradycyjne smaki Lubnia.